19.09.2023.
Održana radionica "Gradovi, općine i energetske zajednice - partneri energetske tranzicije" u Prelogu

U petak, 15. rujna 2023. godine, u prostorijama Poduzetničkog centra Prelog održana je radionica u sklopu projekta Sunsharing - Supporting Solar Energy Communities in Southeast Europe pod nazivom Gradovi, općine i energetske zajednice - partneri energetske tranzicije. Na početku, okupljene je pozdravio gradonačelnik Grada Preloga, Ljubomir Kolarek, ističući zadovoljstvo što se Grad uključio u ovaj i druge projekte koji promoviraju europske trendove, odnosno zelenu energetsku tranziciju.

Radionica je prije svega bila namijenjena jedinicama lokalne samouprave, ali su na njoj sudjelovale i druge fizičke i pravne osobe. Goran Čačić iz Zelene energetske zadruge govorio je o izazovima s kojima se energetske zajednice trenutno susreću u Hrvatskoj.

Antun Pfeifer s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu govorio je o iskustvima SunSharing projekta povezanim sa stanjem legislativnog okvira i uspostavom energetskih zajednica građana u Hrvatskoj, Bugarskoj, Grčkoj i Makedoniji.

O uspostavi prvih energetskih zajednica građana u Hrvatskoj kroz projekt SHAREs govorila je Slavica Robić iz Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske.

U popodnevnim satima sudionici su posjetili primjere dobre prakse u Križevcima. Razgledali su solarne elektrane na Križevačkom poduzetničkom centru i Gradskoj knjižnici Franjo Marković koje su rezultat uspješnih crowdfunding inicijativa. Posjetili su i Križevački laboratorij inovacija za klimu koji kao zajednica građana promovira obnovljive izvore u lokalnoj zajednici, educira građane te im pomaže u razvoju i financiranju njihovih projekata.